Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Domowe bezy wg Di

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Beziki chyba każdy zna. Są pyszne i mają szerokie zastosowanie w deserach. W sklepach ciężko znaleźć idealne, więc polecam zrobienie własnych.

Domowe bezy wg Di

Składniki:

Domowe bezy wg Di

 

  • 2 białka (z dużych jajek)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Domowe bezy wg Di

ETAP 1:

Domowe bezy wg Di
piane ubijamy dokładnie z białek, soli i cukru na sztywno

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Miksując powoli i partiami dodać cukier a na końcu delikatnie wymieszać sok z cytryny. Powstała piana nadal ma być sztywna oraz lśniąca i miękka. Pianę umieścić w szprycy lub rękawie cukierniczym i wyciskać jej porcje na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Należy robić odstępy, ponieważ bezy będą jeszcze rosły. Piec około 90 minut w 130 stopniach. Piekarnik powinien być rozgrzany. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Można co jakiś czas sprawdzać stan bez i je podsuszać.


Tagi:

jajko jajka bezy