Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Szybkie gofry dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najłatwiejsze gofry na świecie - a właściwie ciasto bazowe, do którego można dodać dowolne dodatki uzyskując różny smak. Porcja na ok. 12 sztuk.

Szybkie gofry dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie gofry dyniowe

 

  • 2 szkl mąki pszennej typ650
  • 2 szkl mleka
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl drobno utartej dyni Hokkaido
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli

Sposób przygotowania:

Szybkie gofry dyniowe
Do sporej miski wsypać 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dodać małą łyżeczkę proszku do pieczenia, dużą szczyptę soli, 2 jajka oraz dolać 2 szklanki mleka.

Zmiksować na gładką masę i dolać 3 łyżki oleju. Ponownie zmiksować. Dynię Hokkaido obrać że skórki, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ zetrzeć na drobne wiórki. Dodać do ciasta i wymieszać. 

W tym czasie rozgrzać gofrownicę i natłuścić, jeśli to konieczne - nakładać odpowiednie porcje ciasta, zamknąć i piec 3-4 minuty (albo wg czasu własnego urządzenia). 

Gofry podawać z frużeliną owocową, dowolnym dżemem lub konfiturami.

Ciasto nie zawiera cukru, więc można gofry posypać cukrem pudrem lub polać miodem albo dowolnym syropem owocowym.
Szybkie gofry dyniowe
Zmiksować mleko, mąkę, jajka, sól i proszek do pieczenia.
Szybkie gofry dyniowe
Do ciasta dolać olej i dodać startą dynię hokkaido.
Szybkie gofry dyniowe
Gotowe ciasto dyniowe nakładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę.
Szybkie gofry dyniowe
Smażyć gofry na rumiano przez 3-4 minuty.

Tagi:

deser gofry