Sposób przygotowania:
Pyszne domowe bezy
Białka o pokojowej temperaturze ubić na prawie sztywna pianę. Potem porcjami dodawać cukier i miksować do momentu, aż cukier się rozpuści.
Gdy piana jest lśniąca dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze chwilę. Piane wyłożyć do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać pianę robiąc dowolne kształty ( u mnie robił to synek więc beziki wyszły troszkę nierówne, ale ważne że dziecko miało frajdę ).
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i suszyć bezy 30 minut. W połowie czasu można blachy zamienić czyli górną dać na dół. Potem zmniejszyć temperaturę do 95 stopni i suszyć bezy jeszcze 45 minut, w połowie czasu znów blachy zamienić miejscami.
Gotowe bezy wystudzić i przełożyć do szczelnego naczynia bo w przeciwnym razie zmiękną i staną się kleiste.
Gdy piana jest lśniąca dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze chwilę. Piane wyłożyć do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać pianę robiąc dowolne kształty ( u mnie robił to synek więc beziki wyszły troszkę nierówne, ale ważne że dziecko miało frajdę ).
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i suszyć bezy 30 minut. W połowie czasu można blachy zamienić czyli górną dać na dół. Potem zmniejszyć temperaturę do 95 stopni i suszyć bezy jeszcze 45 minut, w połowie czasu znów blachy zamienić miejscami.
Gotowe bezy wystudzić i przełożyć do szczelnego naczynia bo w przeciwnym razie zmiękną i staną się kleiste.