Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Beziki z suszarki do grzybów

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kupiłam wielką suszarkę do grzybów, owoców i warzyw - ma 12 pięter i termostat 8 stopniowy, więc jakoś tak sobie pomyślałam, że skoro ma szeroką regulację temperatury, to warto jakoś wykorzystać te oferowane max 70*C

Beziki z suszarki do grzybów Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Beziki z suszarki do grzybów

 

  • 4 duże białka
  • 250 mi drobnego cukru
  • 1 średnia cytryna
  • ew. aromat
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • duża szczypta soli

Sposób przygotowania:

Beziki z suszarki do grzybów
Białka wybić do sporej szklanej suchej miski i lekko posolić. Na najwyższych obrotach miksera ubić prawie sztywną pianę, a następnie stopniowo dosypywać cukier stałe miksując. Kiedy pianą będzie wyraźnie sztywna dolać skrobię kukurydzianą, sok z cytryny (+ ew. otartą skórkę lub dowolny aromat) i ubijać jeszcze chwilę, aż poczujemy różnicę w twardości piany. Stanie się podobna do zaparzonej pianki w ptysiach.

Pianę przełożyć do szprycy i na odpowiednio dociętym do sita suszarki papierze do pieczenia formować małe i niezbyt wysokie beziki.

Składać kolejne piętra suszarki i nastawić grzanie na najwyższy stopień, jeśli jest taka regulacja.

Suszyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji, co jakiś czas zamieniając sita miejscami, aby wszystkie bezy równo wyschły.

Bezy przygotowane w suszarce nie zmieniają koloru i pozostają białe.
Beziki z suszarki do grzybów
Z zimnych białek ubić z solą prawie sztywną pianę.
Beziki z suszarki do grzybów
Do piany dosypać drobny cukier i ubić na sztywno.
Beziki z suszarki do grzybów
Do sztywnej piany dolać sok z cytryny i ubić aż zesztywnieje.
Beziki z suszarki do grzybów
Pianę przełożyć do szprycy i porcjować na papier małe beziki.
Beziki z suszarki do grzybów
Suszyć na najwyższej temp. do uzyskania odpowiedniej konsystencji.