Sposób przygotowania:
Beziki z suszarki do grzybów
Białka wybić do sporej szklanej suchej miski i lekko posolić. Na najwyższych obrotach miksera ubić prawie sztywną pianę, a następnie stopniowo dosypywać cukier stałe miksując. Kiedy pianą będzie wyraźnie sztywna dolać skrobię kukurydzianą, sok z cytryny (+ ew. otartą skórkę lub dowolny aromat) i ubijać jeszcze chwilę, aż poczujemy różnicę w twardości piany. Stanie się podobna do zaparzonej pianki w ptysiach.
Pianę przełożyć do szprycy i na odpowiednio dociętym do sita suszarki papierze do pieczenia formować małe i niezbyt wysokie beziki.
Składać kolejne piętra suszarki i nastawić grzanie na najwyższy stopień, jeśli jest taka regulacja.
Suszyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji, co jakiś czas zamieniając sita miejscami, aby wszystkie bezy równo wyschły.
Bezy przygotowane w suszarce nie zmieniają koloru i pozostają białe.
Pianę przełożyć do szprycy i na odpowiednio dociętym do sita suszarki papierze do pieczenia formować małe i niezbyt wysokie beziki.
Składać kolejne piętra suszarki i nastawić grzanie na najwyższy stopień, jeśli jest taka regulacja.
Suszyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji, co jakiś czas zamieniając sita miejscami, aby wszystkie bezy równo wyschły.
Bezy przygotowane w suszarce nie zmieniają koloru i pozostają białe.
zbysiowa
Habibi & Cats
Mnie samą to odkrycie niezmiernie ucieszyło :))))
kuchenny świat