akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Najprostsze bezy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie ma chyba nic lepszego, niż tradycyjne, małe beziki wykonane samemu w domu. Wystarczy ubić białka, dodać kilka składników i upiec... Lecz jak wiadomo, potrafią być nieznośne :-) Polecam!

Najprostsze bezy

Składniki:

Najprostsze bezy

 

  • 4 białka w temperaturze pokojowej!
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200g. cukru/ cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Najprostsze bezy
1. Białka ubić na sztywną, błyszczącą i białą pianę (dobrze ubite białka to takie, które po odwrócenia miski do góry nogami zostaną na niej) Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, za każdym razem miksując, do momentu, gdy cukier się rozpuści. Na koniec do piany wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny (opcjonalnie). Delikatnie wmieszać do piany. 2. Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe kształty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (bezy urosną!) 3. Piec w 140st.C około 30-35 minut. Po tym czasie piekarnik uchylić i pozostawić bezy do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

Tagi:

bezy