Sposób przygotowania:
Rosół z kaczki
1. Umyte mięso wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować, gdy się wyszumuje zdjąć pianę. Dodać opaloną na palniku cebulę, obrane ząbki czosnku, pietruszkę i seler z natką, por, oraz 2 marchewki. Dorzucić także liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty. Zupę wstawić na bardzo wolny ogień tak aby tylko leciutko pyrkała i gotować przez 2-2,5 godziny.
2. Zupę przecedzić, mięso obrać. Do rosołu wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki pozostałą marchew, gałkę muszkatołową, tymianek, przyprawę uniwersalną i pieprz ziarnisty. Dodać obrane mięsko. Gotować jeszcze przez 20 minut. Podawać gorący z makaronem. Smacznego!
2. Zupę przecedzić, mięso obrać. Do rosołu wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki pozostałą marchew, gałkę muszkatołową, tymianek, przyprawę uniwersalną i pieprz ziarnisty. Dodać obrane mięsko. Gotować jeszcze przez 20 minut. Podawać gorący z makaronem. Smacznego!