Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Rosół z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pełen witamin rosołek jest najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe przeziębienia. Dlatego warto go jeść.

Rosół z kaczki

Składniki:

Rosół z kaczki

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kaczki
1. Umyte mięso wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować, gdy się wyszumuje zdjąć pianę. Dodać opaloną na palniku cebulę, obrane ząbki czosnku, pietruszkę i seler z natką, por, oraz 2 marchewki. Dorzucić także liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty. Zupę wstawić na bardzo wolny ogień tak aby tylko leciutko pyrkała i gotować przez 2-2,5 godziny.

2. Zupę przecedzić, mięso obrać. Do rosołu wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki pozostałą marchew, gałkę muszkatołową, tymianek, przyprawę uniwersalną i pieprz ziarnisty. Dodać obrane mięsko. Gotować jeszcze przez 20 minut. Podawać gorący z makaronem. Smacznego!