Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Bezowa choinka z tropikalnym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karnawał to czas, gdy możemy pozwolić sobie na dietetyczny grzeszek. Pyszna beza w kształcie zimowej choinki, z nutką alkoholu, świetnie wpisuje się w karnawałowy klimat.

Bezowa choinka z tropikalnym nadzieniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bezowa choinka z tropikalnym nadzieniem

 

  • 4 białka jaj
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru do bezy oraz 3 łyżki cukru do masy
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu winnego jasnego
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%
  • wiórki kokosowe - duża garść
  • ananas w puszce - 1 puszka
  • malibu - szklanka

Sposób przygotowania:

Bezowa choinka z tropikalnym nadzieniem
Pieczemy bezę.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Ubijamy białka z jaj na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Masę białkową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia: tworzymy dwa koła otoczone wystającymi brzegami oraz jeden "czubek choinki".

Bezę wkładamy do piekarnika, po czym natychmiast zmieniamy temperaturę na 120 st. C. Pieczemy ok. 2 godzin. Nie wyjmujemy z piekarnika aż do ostudzenia.

Robimy krem:

Kawałki ananasa moczymy w malibu. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, mieszamy z mascarpone. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy. Dodajemy także wiórki kokosowe.

Blaty bezy przekładamy masą, układając je tak, by powstała choinka.
Bezowa choinka z tropikalnym nadzieniem
i nasza beza po przekrojeniu - ze środka wynurza się tropikalny krem