Sposób przygotowania:
Bezowa choinka z tropikalnym nadzieniem
Pieczemy bezę.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Ubijamy białka z jaj na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Masę białkową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia: tworzymy dwa koła otoczone wystającymi brzegami oraz jeden "czubek choinki".
Bezę wkładamy do piekarnika, po czym natychmiast zmieniamy temperaturę na 120 st. C. Pieczemy ok. 2 godzin. Nie wyjmujemy z piekarnika aż do ostudzenia.
Robimy krem:
Kawałki ananasa moczymy w malibu. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, mieszamy z mascarpone. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy. Dodajemy także wiórki kokosowe.
Blaty bezy przekładamy masą, układając je tak, by powstała choinka.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Ubijamy białka z jaj na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Masę białkową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia: tworzymy dwa koła otoczone wystającymi brzegami oraz jeden "czubek choinki".
Bezę wkładamy do piekarnika, po czym natychmiast zmieniamy temperaturę na 120 st. C. Pieczemy ok. 2 godzin. Nie wyjmujemy z piekarnika aż do ostudzenia.
Robimy krem:
Kawałki ananasa moczymy w malibu. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, mieszamy z mascarpone. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy. Dodajemy także wiórki kokosowe.
Blaty bezy przekładamy masą, układając je tak, by powstała choinka.