Sposób przygotowania:
Ciasto Kantyczka
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem do puszystej konsystencji. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Przed wsypaniem maki do masy odłożyć dwie łyżki.
Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto rozdzielić do trzech miseczek i do jednej dać mak, do drugiej mąkę a do trzeciej kakao i każdą porcję wymieszać. Blaszkę ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwszą warstwę czyli ciasto kakaowe rozprowadzić w blaszce, rozłożyć biszkopty, rozsmarować konfiturę. Potem ciasto makowe, biszkopty i drugi dżem, na koniec ciasto jasne.
Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ciasto około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać ciasto przygotowaną polewą.
Polewę należy zrobić podgrzewając składniki w rondelku na maleńkim ogniu.
Na sam koniec posypać ciasto perełkami.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Przed wsypaniem maki do masy odłożyć dwie łyżki.
Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto rozdzielić do trzech miseczek i do jednej dać mak, do drugiej mąkę a do trzeciej kakao i każdą porcję wymieszać. Blaszkę ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwszą warstwę czyli ciasto kakaowe rozprowadzić w blaszce, rozłożyć biszkopty, rozsmarować konfiturę. Potem ciasto makowe, biszkopty i drugi dżem, na koniec ciasto jasne.
Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ciasto około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać ciasto przygotowaną polewą.
Polewę należy zrobić podgrzewając składniki w rondelku na maleńkim ogniu.
Na sam koniec posypać ciasto perełkami.