zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

Ciasto Kantyczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto idealne na świąteczny stół. Pewnie część z Was piekła już to ciasto, a jeśli nie to polecam. Jest smaczne, szybkie i łatwe do wykonania. A inspiracją był przepis Magdy z bloga Domowa Cukierenka.

Ciasto Kantyczka

Składniki:

Ciasto Kantyczka

 

  • ciasto :
  • 2,5 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 300 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 dżem wiśniowy
  • 1 konfitura brzoskwiniowa z marakują
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów

 

  • polewa :
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 4 mleczne krówki
  • 5 łyżek słodkiej śmietany
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

 

  • złote perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Ciasto Kantyczka
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem do puszystej konsystencji. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Przed wsypaniem maki do masy odłożyć dwie łyżki.

Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto rozdzielić do trzech miseczek i do jednej dać mak, do drugiej mąkę a do trzeciej kakao i każdą porcję wymieszać. Blaszkę ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Pierwszą warstwę czyli ciasto kakaowe rozprowadzić w blaszce, rozłożyć biszkopty, rozsmarować konfiturę. Potem ciasto makowe, biszkopty i drugi dżem, na koniec ciasto jasne.

Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ciasto około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać ciasto przygotowaną polewą.

Polewę należy zrobić podgrzewając składniki w rondelku na maleńkim ogniu.

Na sam koniec posypać ciasto perełkami.

Tagi:

ciasta