mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 903]

Bezy z kremem kawowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bezy mojego dzieciństwa. Wracając ze szkoły przechodziłam koło małej cukierenki, która robi najlepsze bezy jakie jadłam. Postanowiłam choć zbliżyć się smakiem i wydaje mi się że się udało.

Bezy z kremem kawowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezy z kremem kawowym

 

  • 6 bialek

 

 

  • 1 łyżeczka octu

 

  • 350 g cukru

 

  • krem:

 

 

 

  • 3 łyżki cukru

 

  • 1 łyżka kawy

 

  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Bezy z kremem kawowym
Białka ubijam na sztywno z octem, dodaję stopniowo cukier, i dalej ubijam. Pod koniec dodaję mąkę ziemniaczaną. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papier do pieczenia. Suszę najpierw 30 minut 110 stopni, potem około 2,5 godziny 90 stopni. Wyłączam piekarnik i zostawiam bezy.Jajka ubijam mikserem z cukrem, przekładam do garnka z wodą i dalej ubijam na parze. Garnek nie może dotykać dna wody, i na wolnym ogniu musi być wstawiony. Zdejmuję z gazu i dalej ubijam jaja do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieram, i dodaję stopniowo po jednej łyżce jaj ubitych. Jak nie będą ostygnięte dobrze masa się zważy. Kawę zalewam wrzątkiem i zaparzam, woda ma przykryć kawę tylko, czyli około 4-5 łyżek i studzę ją. Do ubitej masy dodaję fusy od kawy i mieszam dokładnie. Krem przekładam do szprycy i wyciskam na bezy. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dekoruję nią bez
Bezy z kremem kawowym
Piana z białek ubita i wyciśnięta rękawem cukierniczym
Bezy z kremem kawowym
Bezy upieczone po wyjęciu z piekarnika zimne
Bezy z kremem kawowym
jaja ubite z cukrem na parze mikserem zimne
Bezy z kremem kawowym
masło utarte z jajami dodana kawa zaparzona