Sposób przygotowania:
Tort bezowy z truskawkami.
Do białek dodajemy sól i całość ubijamy mikserem. Jak postanie piana, to stopniowo dosypujemy cukier zmieszany z mąką ziemniaczaną. Miksujemy tak długo aż piana będzie naprawdę bardzo sztywna. Na samym końcu dodajemy ocet i jeszcze chwilkę ubijamy. Ubite białka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną silikonową matą (z białek staramy się uformować duży okrąg, pamiętając, że podczas pieczenia beza nieco urośnie). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 100 stopni, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze przez ok. 60minut. Potem wyłączamy piekarnik i studzimy bezę przy uchylonych drzwiczkach. Ze schłodzonej śmietany kremówki ubijamy sztywną pianę (beza jest na tyle słodka, że nie trzeba już dosładzać śmietany) Truskawki myjemy i osuszamy. Ostudzoną bezę przekładamy na paterę. Na środek bezy wykładamy ubitą śmietanę i całość ozdabiamy truskawkami.