Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Bezy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Bezy - pyszne, mniam!

Bezy

Składniki:

Bezy

 

  • 5 białek
  • 18 dag (niepełna szklanka) cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do blachy

Sposób przygotowania:

Bezy
Białka umieścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Wsypać cukier puder i cukier waniliowy i mieszać białka łyżką tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się. Zestawić naczynie z kąpieli wodnej i ubijać białka robotem lub trzepaczką do uzyskania bardzo sztywnej piany. Małe beziki kłaść łyżką lub wyciskać szprycą na blachę wysmarowaną tłuszczem. Suszyć je w letnim piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez co najmniej 3 godziny. Do piany można dodać łyżeczkę kakao lub kawy rozpuszczalnej.





Tagi:

bezy