eliza739

eliza739

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 308]

Bezy jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny deser z jabłkami i bezą

Bezy jabłkowe

Składniki:

Bezy jabłkowe

 

  • 4 jabłka
  • 5 dag herbatników
  • 4 łyżeczki likieru migdałowego
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dag suszonych fig
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 3 dag posiekanych orzeszków pistacjowych
  • 2 łyżki mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

Bezy jabłkowe
Z umytych jabłek delikatnie wdrążyć gniazda nasienne. Wymieszać posiekane figi z pistacjami, pokruszonymi herbatnikami, cukrem waniliowym i likierem. Tak przygotowana masą wypełnić jabłka. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu uprzednio wysmarowanym tłuszczem. Piec w temp. 200 st. C przez 10 minut. W międzyczasie ubić białka z migdałami i cukrem. Pianę ułożyć na każdym jabłku. Piec jeszcze 10 minut.