Sposób przygotowania:
Biała Dama Sarenki
Śmietanę przelać do rondelka, zagotować, zdjąć z ognia. Dodać pokruszona czekoladę i dokładnie wymieszać. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia dodajemy do śmietany z czekolada wiórki kokosowe, rozpuszczona w wodzie zelatyne i miksujemy do połączenia się składników. Przygotowujemy poncz: do szklanki wlewamy wodę, cukier, sok z cytryny i wódkę, mieszamy. Przygotować garnek, lub inne naczynie z płaskim dnem, o średnicy 26cm, wyłożyć go folia spożywcza, tak, aby folia wystawała znacznie poza obrzeza garnka. Ma to na celu ułatwienie wyciągnięcia deseru z naczynia. Biszkopciki nasączamy w ponczu, od miękkiej strony, po czym ukladamy je pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnątrz naczynia, tworząc okrąg. Nasączonymi biszkoptami wykładamy również dno, lekko uciskając ciastka łyżeczką, aby utworzyły zbita powierzchnie. Na spodnia warstwę biszkoptów kładziemy krem kokosowy, na krem nasączone biszkopty i ponownie krem. Wierzch posypujemy posiekanym wafelkiem Princessa i dekorujemy posiekana mleczna czekolada przy pomocy foremek. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Deser wyjmujemy z naczynia, chwytając z obu stron za folie, delikatnie go unosimy i wyciągamy folie spod spodu. Układamy na płaskim talerzu. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Henia
mania
jovi
Natala1210
luna
bernika
marietta
A.B.