Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Białkowiec z orzeszkami arachidowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z białek z dodatkiem mielonych orzeszków arachidowych i aromatu migdałowego jest wyśmienite. Smacznego.

Białkowiec z orzeszkami arachidowymi

Składniki:

Białkowiec z orzeszkami arachidowymi

 

  • 20 dag mąki tortowej
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 8 białek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag orzeszków arachidowych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • konfitura

Sposób przygotowania:

Białkowiec z orzeszkami arachidowymi
Masło podgrzać, rozpuścić, ostudzić. Orzeszki zmielić w maszynce do sera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, dodać zmielone orzechy, mąkę, aromat i przestudzone masło. Delikatnie wymieszać, wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temp 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na 2 części i przełożyć konfiturą.