jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Biały salceson naszpikowany owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ten zabawny deser możemy podać z dodatkiem dowolnych owoców sezonowych. Co prawda nabrudzimy trochę przygotowując tyle galaretek, jednak dzięki temu "salcesonik" bogaty jest w smaki i kolory.

Biały salceson naszpikowany owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biały salceson naszpikowany owocami

 

  • 1 galaretka o smaku jagodowym
  • 1 galaretka o smaku arbuzowym
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g owoców sezonowych (użyłam truskawek)
  • 300 g twarożku mielonego do serników
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • starta skórka z cytryny do smaku
  • cukier puder do smaku
  • kilka łyżek kokosu

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biały salceson naszpikowany owocami
Plastikową butelkę myjemy dokładnie, odcinamy górną część. Myjemy i obieramy truskawki. Przygotowujemy galaretki jagodową, arbuzową i truskawkową w oddzielnych pojemnikach dodając odrobinę mniej wody niż w przepisie. Galaretkę cytrynową z dodatkiem żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklance wody. Ubijamy śmietankę kremową. Miksujemy twarożek z dodatkiem skórki cytrynowej i takiej ilości cukru pudru, jak lubimy (pamiętamy , że galaretka cytrynowa jest słodka) . Dodajemy do twarożku tężejącą galaretkę. Mieszamy wszystko razem po czym dodajemy bitą śmietanę. Mieszamy jeszcze raz. Nakładamy partiami masę twarogową w której zatapiamy pokrojone w paski galaretki i truskawki. Wstawiamy deser do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem rozcinamy butelką, wyjmujemy deser, obtaczamy go w kokosie. Możemy podać salceson na deseczce, kroimy go w plastry. 
Biały salceson naszpikowany owocami
Plastikową butelkę myjemy dokładnie, odcinamy górną część.
Biały salceson naszpikowany owocami
Przygotowujemy galaretki jagodową, arbuzową i truskawkową w oddzielnych pojemnikach dodając odrobinę mniej wody niż w przepisie.
Biały salceson naszpikowany owocami
Nakładamy partiami masę twarogową w której zatapiamy pokrojone w paski galaretki i truskawki.

Tagi:

sernik