Sposób przygotowania:
Sernik z łososiemEtap 1
Krakersy przekładamy do miski i rozkruszamy. Następnie dodajemy do nich masło. Składniki dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę wykładamy na dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Przygotowany spód podpiekamy około 10 minut w 180°C.
Etap 2
Łososia oprószamy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy olej. Rybę smażmy na wolnym ogniu z dwóch stron. Zaczynamy smażenie od strony, która nie ma skórki. Gotową rybę wyciągamy, zdejmujemy skórkę i studzimy.
Etap 3
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na oleju, który został po smażeniu łososia przysmażamy cebule i marchew do miękkości. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Miękkie warzywa zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Ser gouda ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Etap 4
Następnie - najlepiej do malaksera - przekładamy ziemniaki, ser biały, jajka i łososia. Składniki dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser żółty oraz przyprawy. Całość ponownie miksujemy.
Etap 5
Na koniec wsypujemy warzywa (pod koniec, by w serniku można było wyczuć ich kawałki). Masę serową krótko miksujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze według swoich smaków.
Gotową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 60 minut w 180°C. Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić na noc. Ostudzony dekorujemy.
Wykończenie: Ser wraz z mlekiem miksujemy by uzyskać smarowną masę. Doprawimy go do smaku. Gotowy rozsmarowujemy na serniku. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim sernik. Dodatkowo całość dekorujemy pokrojonymi rzodkiewkami. Sernik można podawać!
marietta
karola25