SUPERPRZEPIS

Sernik z łososiem

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Sernik z łososiem Więcej zdjęć (2)

Serniki na ostro dotychczas były mi obce. Najczęściej wykonuję słodkie wersje tych wypieków. Jako, że lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni, przeczytałam kilka przepisów na serniki na słono i tak oto powstała moja wersja takiego sernika!

Składniki:

Sernik z łososiem

Spód

  • 150 gram krakersów,
  • 70 gram masła,

 

Masa serowo-łososiowa

 

Wykończenie

  • około 120 g sera białego mielonego,
  • 3-4 łyżki mleka lub śmietanki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku
  • 4-5 rzodkiewek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Sernik z łososiem

Etap 1

Sernik z łososiem
Przygotowane krakersy wykładamy na spód tortownicy.

Krakersy przekładamy do miski i rozkruszamy. Następnie dodajemy do nich masło. Składniki dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę wykładamy na dno przygotowanej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Przygotowany spód podpiekamy około 10 minut w 180°C.

Etap 2

Sernik z łososiem
Łososia przyprawiamy przyprawami i smażymy na oleju z obu stron.

Łososia oprószamy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy olej. Rybę smażmy na wolnym ogniu z dwóch stron. Zaczynamy smażenie od strony, która nie ma skórki. Gotową rybę wyciągamy, zdejmujemy skórkę i studzimy.

Etap 3

Sernik z łososiem
Na oleju, który został po smażeniu łososia przysmażamy cebule i marchew do miękkości.

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na oleju, który został po smażeniu łososia przysmażamy cebule i marchew do miękkości. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Miękkie warzywa zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Ser gouda ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Etap 4

Sernik z łososiem
Do malaksera przekładamy ziemniaki, ser biały, jajka i łososia. Składniki miksujemy.

Następnie - najlepiej do malaksera - przekładamy ziemniaki, ser biały, jajka i łososia. Składniki dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser żółty oraz przyprawy. Całość ponownie miksujemy.

Etap 5

Sernik z łososiem
Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej warzywa.

Na koniec wsypujemy warzywa (pod koniec, by w serniku można było wyczuć ich kawałki). Masę serową krótko miksujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze według swoich smaków.

Gotową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 60 minut w 180°C. Upieczony dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić na noc. Ostudzony dekorujemy.

Wykończenie: Ser wraz z mlekiem miksujemy by uzyskać smarowną masę. Doprawimy go do smaku. Gotowy rozsmarowujemy na serniku. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim sernik. Dodatkowo całość dekorujemy pokrojonymi rzodkiewkami. Sernik można podawać!