Sposób przygotowania:
Pierogi z białym serem ziemiakami cebulką kiełbasą
Przygotowujemy ciasto z mąki żółtek masła oraz mleka. Zagniatamy, kiedy ma odpowiednią konsystencję zostawiamy na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz z białego sera oraz ugotowanych ziemniaków (farsz musi być gęsty). Mielimy maszynką oby dwa składniki i razem wyrabiamy. Jak ktoś chce i lubi może dodać sól oraz pieprz do smaku, ja nie dodaję przypraw ponieważ lubię czuć lekko kwaskowy smak twarogu. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, ja używam dość dużego kubka, dzięki temu pierogi są większe. Nakładamy farsz na środek i zlepiamy( farszu nakładamy dość dużo). Gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju, dzięki temu nie zlepiają się ze sobą. Kiedy wypłyną wyjmujemy, studzimy zimną wodą. Na patelni smażymy pokrojony boczek oraz kiełbaskę śląską cienką pokrojoną w na kawałki. Wyjmujemy usmażoną kiełbaskę oraz boczek na osobny talerz a na patelnię wrzucamy cebulkę pokrojoną w piórka. Po usmażeniu łączymy z kiełbaską, kiedy wszystko przestygnie dodajemy do pierogów. Najlepiej smakują na ciepło można je podsmażać.