nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Francuskie ślimaczki z białym serem i z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie do przygotowania drobne słodkości z ciasta francuskiego z serowym, słodkim, pełnym rodzynek nadzieniem.

Francuskie ślimaczki z białym serem i z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie ślimaczki z białym serem i z rodzynkami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375g)
  • 200g białego serka twarogowego (kanapkowego)
  • biały cukier
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki rodzynków

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaczki z białym serem i z rodzynkami
Przygotować nadzienie do ślimaczków i w tym celu wymieszać biały, twarogowy serek (taki do smarowania kanapek, naturalny, niezbyt płynny, ale jednocześnie łatwo się rozsmarowujący) z 2 łyżkami białego cukru, z cukrem waniliowym i z rodzynkami. Rozwinąć arkusz francuskiego ciasta i posmarować go wymieszanym z cukrem i z rodzynkami serkiem. Zwinąć ciasto francuskie w rulon, w jakby duży naleśnik i ciąć owy rulon w niezbyt wąskie paski, plastry przygotowując w ten sposób francuskie ślimaczki z serowym nadzieniem. Przełożyć pocięte kawałki francuskiego ciasta nadzianego serem, serowe surowe jeszcze ślimaczki na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy francuski ślimaczek, zawijas z serem smarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypywać odrobiną białego cukru. Piec ślimaczki przez około 15 - 20 minut w temperaturze 210 stopni.
Francuskie ślimaczki z białym serem i z rodzynkami
Biały,naturalny twarogowy serek wymieszany z cukrami i z rodzynkami.
Francuskie ślimaczki z białym serem i z rodzynkami
Płat francuskiego ciasta posmarowany słodkim serkiem z rodzynkami.
Francuskie ślimaczki z białym serem i z rodzynkami
Posmarowane serem ciasto francuskie zwinięte w duży rulon.
Francuskie ślimaczki z białym serem i z rodzynkami
Surowe jeszcze francuskie ślimaczki nadziane serem ułożone na blaszce przed wstawieniem do piekarnika.