Sposób przygotowania:
Francuskie ślimaczki z białym serem i z rodzynkami
Przygotować nadzienie do ślimaczków i w tym celu wymieszać biały, twarogowy serek (taki do smarowania kanapek, naturalny, niezbyt płynny, ale jednocześnie łatwo się rozsmarowujący) z 2 łyżkami białego cukru, z cukrem waniliowym i z rodzynkami. Rozwinąć arkusz francuskiego ciasta i posmarować go wymieszanym z cukrem i z rodzynkami serkiem. Zwinąć ciasto francuskie w rulon, w jakby duży naleśnik i ciąć owy rulon w niezbyt wąskie paski, plastry przygotowując w ten sposób francuskie ślimaczki z serowym nadzieniem. Przełożyć pocięte kawałki francuskiego ciasta nadzianego serem, serowe surowe jeszcze ślimaczki na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy francuski ślimaczek, zawijas z serem smarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypywać odrobiną białego cukru. Piec ślimaczki przez około 15 - 20 minut w temperaturze 210 stopni.