Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierożki drożdżowe z białym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo szybko znikają z talerza,bardzo mięciutkie i pyszne. Ich zaletą jest to,że ciasto nie musi wyrastać tylko od razu pieczemy.

Pierożki drożdżowe z białym serem

Składniki:

Pierożki drożdżowe z białym serem

 

 

  • Nadzienie:
  • 50 dag zmielonego białego sera
  • 2 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • cukier do smaku

 

  • dodatkowo:
  • 2 białka
  • cukier kryształ
  • mąka do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Pierożki drożdżowe z białym serem
1.Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem. 2.Masło lub margarynę siekamy z mąką ,następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy mięciutkie ciasto.Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt twarde możemy dodać jeszcze trochę śmietany. 3.Nadzienie:biały ser ucieramy z żółtkami ,cukrem ,cukrem waniliowym i budyniem,dodajemy rodzynki i mieszamy. 4.Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na środek każdego nakładamy porcje nadzienia,składamy na pół i zlepiamy brzegi jak pierogi. 5.Wierzch pierożków smarujemy roztrzepanym białkiem i obficie posypujemy cukrem kryształem. 6.Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 7.Pieczemy około 25-30 minut,w temperaturze 180 stopni. Rady: Nie czekamy aż ciasto wyrośnie, wyrabiamy pierożki i od razu pieczemy.