margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Książka Kucharska: Obiad bez mięsa – 21 prostych i sprawdzonych przepisów

Naleśniki z białym serem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szpinak bogaty jest w potas,żelazo i kwas foliowy. Nie miałam pomysłu na obiad więc poszukałam inspiracji w internecie.Tak oto powstały te naleśniki

Naleśniki z białym serem i szpinakiem

Składniki:

Naleśniki z białym serem i szpinakiem

 

  • Ciasto na około 8-10 placków

 

  • 2jajka
  • 6łyżek mąki
  • ½ szklanki mleka
  • ½ wody(może być gazowana)
  • 1łyżka oleju
  • Duża szczypta soli i pieprzu

 

 

 

  • Farsz

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z białym serem i szpinakiem
Jajka z solą i pieprzem ubić dodać mąkę,mleko,wodę wymieszać dolać olej, wymieszać.Jeżeli jest zbyt gęste dolać mleka,a jak zbyt rzadkie dosypać mąkę.Z tak przygotowanego ciasta piec naleśniki.Szpinak rozmrozić,odcisnąć nadmiar wody.Na patelni roztopić masło wrzucić szpinak poddusić i wcisnąć czosnek,wymieszać.Odstawić do przestygnięcia,następnie dodać twaróg wszystko dokładnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem.Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki,wychodzi łyżka farszu na placek. Następnie zawinąć wedle uznania: w rulon,kopertę lub rożek Ułożyć gotowe naleśniki na patelni z odrobiną stopionego masła i podgrzać.