Sposób przygotowania:
Biermuszka.
Przygotowanie:
Umyte śliwki zalewamy 4 szklankami wody i zostawiamy na noc.Następnego dnia gotujemy,miksujemy,przecieramy przez sito.Do rondelka wrzucamy pokrojoną w kostkę bułkę,zalewamy piwem,a gdy bułka rozmięknie,łączymy z wywarem ze śliwek.Dokładnie mieszamy,podgrzewamy.Na patelni topimy masło,dodajemy mąkę,robimy białą zasmażkę.Rozprowadzamy 2-3 łyżkami piwa,wlewamy do zupy i mieszając,podgrzewamy aż zupa zgęstnieje.Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Umyte śliwki zalewamy 4 szklankami wody i zostawiamy na noc.Następnego dnia gotujemy,miksujemy,przecieramy przez sito.Do rondelka wrzucamy pokrojoną w kostkę bułkę,zalewamy piwem,a gdy bułka rozmięknie,łączymy z wywarem ze śliwek.Dokładnie mieszamy,podgrzewamy.Na patelni topimy masło,dodajemy mąkę,robimy białą zasmażkę.Rozprowadzamy 2-3 łyżkami piwa,wlewamy do zupy i mieszając,podgrzewamy aż zupa zgęstnieje.Doprawiamy do smaku solą i cukrem.