Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Bigosik z parówek i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty i szybki sposób na obiad

Bigosik z parówek i pieczarek

Składniki:

Bigosik z parówek i pieczarek

 

  • pieczarki - 0,5 kg
  • parówki cienkie - 0,5 kg
  • cebula - 2 szt
  • koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek najmniejszy
  • papryka ostra mielona - 0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz
  • woda -0,5 szkl
  • wegeta
  • tłuszcz
  • listek laurowy
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bigosik z parówek i pieczarek
Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Pieczarki umyć , osączyć, pokroić na plasterki. Z parówek zdjąć osłonki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę podsmażyć. W rondlu zagotować wodę, dodać przesmażoną cebulę. Na pozostałym tłuszczu z cebuli podsmażyć pieczarki, przełożyć razem z parówkami do rondla. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, dusić kilka minut. Udekorować listkami bazylii. Jakby było za rzadkie, można zaciągnąć mąką. Podawać z ryżem lub pieczywem.

Tagi:

bigos