Bigos to znakomita potrawa, która składa się z drobno poszatkowanej kapusty kiszonej i kapusty świeżej z dodatkiem kiełbasy i wieprzowiny, pachnąca śliwkami, suszonymi grzybami i jałowcem. Warto pamiętać, że każda receptura na bigos głosi, aby gotować go możliwie jak najdłużej, ponieważ im częściej się go odgrzewa, tym lepiej smakuję!
Rarytas jakim jest bigos staropolski serwuje się najczęściej jako gorącą przystawkę lub przekąskę z dodatkiem pieczywa razowego lub ziemniaków z wody.
Ten tradycyjny polski przysmak to wspaniały pomysł na obiad, który możesz podawać w ciągu tygodnia, ale ta potrawa to również doskonały dodatek do świątecznych potraw. Bigos z kiszonej kapusty wyśmienicie skomponuje się bowiem z wigilijną rybą, świątecznym schabem czy pieczenią!
Nic nie stoi na przeszkodzie by tradycyjny przepis na bigos samodzielnie zmieniać. Miłośnikom tego dania proponujemy dodanie nieco przesmażonego boczku, suszonych moreli i kilku rodzajów grzybów!
Jeśli potrzebujecie sprawdzonego pomysłu na tradycyjne danie kuchni polskiej, na klawiaturze wpiszcie: bigos przepis, a nasze kulinarne bogactwo ciekawych receptur stanie przed Wami otworem!
Zdjęcie: Fotolia