zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Biscotti z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Biscotti to włoskie mocno chrupiące ciasteczka, które piecze się dwa razy. Choć są twarde to bardzo pyszne. Można zrobić z innymi dodatkami, moje są z orzechami i mixem keksowym.

Biscotti z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biscotti z orzechami

 

  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g mieszanki mix keksowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 90 c cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szk mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Biscotti z orzechami
Do miski wbić jajko, dodać oba cukry, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać orzechy i mix keksowy. Za pomocą miksera połączyć składniki a potem zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek ( u mnie na długość blaszki po ukosie ). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 25 minut. Potem wyjąć z piekarnika i na blaszce wystudzić. Temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 stopni a upieczony podłużny placek pokroić ukośnie na plastry o grubości około 1 cm najlepiej nożem z piłką. Układać na płasko znowu na blasze i piec kolejne 15 minut ale w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę. Upieczone wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Najlepiej smakują z dobrą herbatą.  
Biscotti z orzechami
Etap 1 w misce połączyć składniki na biscotti
Biscotti z orzechami
Etap 2 potem uformowac długi wałek i ulożyć na blaszce
Biscotti z orzechami
Etap 3 tak wygląda po pierwszym upieczeniu
Biscotti z orzechami
Etap 4 biscotti po powtórnym upieczeniu .

Tagi:

jajko jajka