SUPERPRZEPIS

Biskwity z kremem mascarpone i jagodami

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Biskwity z kremem mascarpone i jagodami

Biskwity- czyli okrągłe, biszkoptowe omleciki. Ja podałam je z kremem mascarpone oraz świeżymi jagodami. Nie potrzeba wiele do szczęścia. Polecam!

Składniki:

Biskwity z kremem mascarpone i jagodami

Biskwity

  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 7,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo

  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szkl. jagód
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Biskwity z kremem mascarpone i jagodami

Biskwity

Biskwity z kremem mascarpone i jagodami
Upieczone i ostudzone pyszne biskwity.

Jajka utrzeć z cukrami do puszystości, następnie wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do jajek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po jednej łyżce masy i rozsmarować tak, by powstał owalny placuszek. Piec w 160 st.C około 6-8 minut do zezłocenia. Następnie wyjąć z piekarnika i przełożyć na wilgotną ściereczkę. Pozostawić do wystygnięcia.

Krem

Biskwity z kremem mascarpone i jagodami
Nakładanie kremu mascarpone na biskwity.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz mascarpone i dobrze zmiksować. Na połowie ostudzonego placuszka ozdobną końcówką wycisnąć krem. Posypać jagodami i delikatnie zgiąć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Śladami Słodkiej Babeczki)