Sposób przygotowania:
Biszkopciki z makiem
Na ciasto lub ciasteczka biszkoptowe skladniki są następujące: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, niecała szklanka cukru oraz cztery lub pięć jaj dużych oraz płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko to odmierzyć osobno i wymieszać najperw jaja z cukrem, a potem dodać mak, szklankę mąki pszennej i ćwiartkę mąki ziemniaczanej z domieszką proszku do pieczenia i całość dokładnie wymieszać łopatką kuchenną, zwłaszcza od spodu.
Piekarnik nagrzać do 160 st. C, a blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto nabierać łyżką i kłaść kupkami niedaleko siebie na blasze.
Wstawić blachę do piekarnika na 20 min. i piec, aż ciasteczka się zrumienią na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić w piekarniku, który przedtem wyłączyć.
Potem ciasteczka przełożyć łopatka na tacę i piec kolejną partię do wyczerpania zapasów ciasta.
Piekarnik nagrzać do 160 st. C, a blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto nabierać łyżką i kłaść kupkami niedaleko siebie na blasze.
Wstawić blachę do piekarnika na 20 min. i piec, aż ciasteczka się zrumienią na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić w piekarniku, który przedtem wyłączyć.
Potem ciasteczka przełożyć łopatka na tacę i piec kolejną partię do wyczerpania zapasów ciasta.
pieczenie