marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Biszkopciki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciastka na bazie ciasta biszkoptowego są bardzo delikatne w smaku i miękkie, można do nich dodawać sypkie dodatki jak mak niebieski lub sezam, a także drobne cukierki do posypywania deserów na zimno.

Biszkopciki z makiem

Składniki:

Biszkopciki z makiem

 

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4-5 jaj dużych,
  • 1 szklanka maku niebieskiego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy lub formy prostokątnej,
  • pergamin do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Biszkopciki z makiem
Na ciasto lub ciasteczka biszkoptowe skladniki są następujące: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, niecała szklanka cukru oraz cztery lub pięć jaj dużych oraz płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko to odmierzyć osobno i wymieszać najperw jaja z cukrem, a potem dodać mak, szklankę mąki pszennej i ćwiartkę mąki ziemniaczanej z domieszką proszku do pieczenia i całość dokładnie wymieszać łopatką kuchenną, zwłaszcza od spodu.

Piekarnik nagrzać do 160 st. C, a blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto nabierać łyżką i kłaść kupkami niedaleko siebie na blasze.

Wstawić blachę do piekarnika na 20 min. i piec, aż ciasteczka się zrumienią na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić w piekarniku, który przedtem wyłączyć.

Potem ciasteczka przełożyć łopatka na tacę i piec kolejną partię do wyczerpania zapasów ciasta.

pieczenie