Mak jest to roślina należąca do rodziny makowatych, do której należy około 100 gatunków. Występuje powszechnie na półkuli północnej, natomiast w Australii i Afryce Płd. Dziko rośnie tylko jeden gatunek. Najbardziej znane są trzy odmiany: mak niebieski, mak lekarski i mak polny. Roślina osiąga 120 cm wysokości, kwiat są dość duże (do 16 cm średnica), a owoc stanowi zamknięta torebka, w której nasiona są liczne.
Zawartość
Mak jest źródłem cennych składników odżywczych. Występuje w nim dużo wapnia ( 100g maku zaspokaja w 140% dzienną dawkę spożycia tego pierwiastka), poza tym znajdziemy w nim żelazo, cynk, mangan, miedź, magnez, fosfor i potas. W dużej mierze składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, białka, dlatego też należy do składników wysokokalorycznych. Poza tym obfituje w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E oraz C. Zawiera również alkoloidy - związki o działaniu narkotycznym, z tym że mak niebieski, stosowany przede wszystkim w przemyśle spożywczym, ma bardzo niską ich zawartość w przeciwieństwie do maku lekarskiego.
Działanie
Mak dostarcza organizmowi dużą dawkę wapnia, co korzystnie działa na układ kostny. Poza tym ma działanie lekko przeczyszczające. Olej makowy reguluje pracę nerek, wątroby i przyspiesza gojenie się ran. Warto jednak pamiętać by nie pożywać go w zbyt dużych ilościach. Należy go unikać w przypadku walki z otyłością, a małym dzieciom podawać w ograniczonych ilościach. Mak ma również działanie uspakajające i nasenne. W medycynie wykorzystuje się mak lekarski do produkcji środków uśmierzających silny ból i uspokajających.
Zastosowanie
Popularne niebieskie nasiona, wydobywane z ‘główek’ makowych są nieodzownym elementem każdej kuchni. Największe uznanie zdobył w cukiernictwie, gdzie służy jako nadzienie bułek drożdżowych i ciast. W naszej kuchni najczęściej używamy maku w okresie świątecznym, kiedy przygotowujemy takie potrawy jak: kutia, makowiec czy makiełki. Mak może być też smacznym dodatkiem do ryżu i makaronów.
Zawartość
Mak jest źródłem cennych składników odżywczych. Występuje w nim dużo wapnia ( 100g maku zaspokaja w 140% dzienną dawkę spożycia tego pierwiastka), poza tym znajdziemy w nim żelazo, cynk, mangan, miedź, magnez, fosfor i potas. W dużej mierze składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, białka, dlatego też należy do składników wysokokalorycznych. Poza tym obfituje w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E oraz C. Zawiera również alkoloidy - związki o działaniu narkotycznym, z tym że mak niebieski, stosowany przede wszystkim w przemyśle spożywczym, ma bardzo niską ich zawartość w przeciwieństwie do maku lekarskiego.
Działanie
Mak dostarcza organizmowi dużą dawkę wapnia, co korzystnie działa na układ kostny. Poza tym ma działanie lekko przeczyszczające. Olej makowy reguluje pracę nerek, wątroby i przyspiesza gojenie się ran. Warto jednak pamiętać by nie pożywać go w zbyt dużych ilościach. Należy go unikać w przypadku walki z otyłością, a małym dzieciom podawać w ograniczonych ilościach. Mak ma również działanie uspakajające i nasenne. W medycynie wykorzystuje się mak lekarski do produkcji środków uśmierzających silny ból i uspokajających.
Zastosowanie
Popularne niebieskie nasiona, wydobywane z ‘główek’ makowych są nieodzownym elementem każdej kuchni. Największe uznanie zdobył w cukiernictwie, gdzie służy jako nadzienie bułek drożdżowych i ciast. W naszej kuchni najczęściej używamy maku w okresie świątecznym, kiedy przygotowujemy takie potrawy jak: kutia, makowiec czy makiełki. Mak może być też smacznym dodatkiem do ryżu i makaronów.