madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Biszkopt na roladę wg Madi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z tak przygotowanego ciasta na roladę możemy wyczarować przeróżne rolady:)

Biszkopt na roladę wg Madi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt na roladę wg Madi

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt na roladę wg Madi
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ostrożnie mieszamy łyżką. Tak pzrygotowane ciasto wylewamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu biszkopt zawijamy w ściereczkę i odkładamy na kilka godzin, aby biszkopt nabrał kształtu rolady.
Biszkopt na roladę wg Madi
Ciasto wylewamy na płaską blachę, aby biszkopt wyszedł cienki.