BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Biszkopt z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na biszkopt, który dzisiaj podaję jest bardzo prosty, szybki i łatwy. Biszkopt jeszcze mnie nie zawiódł, zawsze wychodzi tak samo. Jest puszysty, miękki i smaczny. Tym razem zamiast mąki ziemniaczanej dodałam proszek budyniowy.

Biszkopt z budyniem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Biszkopt z budyniem

 

  • jajka 5 ,
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • budyń śmietankowy 1/4 szkl,
  • cukier 1/2 szkl, ( można 3/4 szkl, jak toś woli mocniej słodkie),
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,

Sposób przygotowania:

Biszkopt z budyniem
Przygotowanie biszkoptu;

Pamiętajmy że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielam od żółtek, następnie ubijam na sztywną pianę z dodając szczyptę soli. Gdy białka ubite dodaję żółtka na przemian z cukrem. Mąkę tortową mieszam budyniem śmietankowym czy waniliowym z proszkiem do pieczenia oraz sodą, przesiewam do masy jajecznej i delikatnie łyżką drewnianą mieszam do połączenia składników.

Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 25/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, i piekę około 40 min, a najlepiej (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia
Biszkopt z budyniem
Przygotowanie składników i oddzielenie białek od żółtek
Biszkopt z budyniem
Ubijanie białek ze szczyptą soli a następnie z żółtkami cukrem
Biszkopt z budyniem
Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z budyniem ,proszkiem do pieczenia oraz sodą
Biszkopt z budyniem
Biszkopt piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni
Biszkopt z budyniem
Biszkopt w przekroju