migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Nabrałam ochoty na ciasto ale składników brak. Co znalazłam wykorzystałam i wyszło fajne i proste ciacho.

Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną

 

 

  • masa budyniowa
  • budyń o smaku krówki (na 3/4 l mleka)+3/4 l mleka+3 łyżki cukru
  • 100 g masła

 

  • masa śmietanowa
  • 400 ml smietanki 30 %
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 5 łyżek mleka
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożona papierem do pieczenia, o wymiarach 25x35. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem budyniowy. Masło utrzeć następnie porcjami dodać wystudzony budyń. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Żelatynę namoczyć w mleku i lekko podgrzać aby sie rozpuściła, odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy a na koniec przestudzoną żelatynę. Masę śmietanowę wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatyny dałam nie wiele aby mass śmietanowa była tylko leciutko stężała i nie rozpływała się przy krojeniu ciasta.
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem.
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną
Przygotować krem budyniowy. Masło utrzeć następnie porcjami dodać wystudzony budyń.
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną
Masę budyniową wyłożyć na wystudzony biszkopt.