Sposób przygotowania:
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożona papierem do pieczenia, o wymiarach 25x35. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem budyniowy. Masło utrzeć następnie porcjami dodać wystudzony budyń. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Żelatynę namoczyć w mleku i lekko podgrzać aby sie rozpuściła, odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy a na koniec przestudzoną żelatynę. Masę śmietanowę wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatyny dałam nie wiele aby mass śmietanowa była tylko leciutko stężała i nie rozpływała się przy krojeniu ciasta.
misia5
jaNina
kawka
migotka28
zbysiowa