Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Wiśniowy kopiec kreta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moim zdaniem dodanie wiśni zamiast klasycznych bananów powoduje, że wypiek nabrał nieco kwaśniejszego smaku. jest to deser, który zachwyci domowników i gości oraz uratuję nie jedno przyjęcie.

Wiśniowy kopiec kreta

Składniki:

Wiśniowy kopiec kreta

na ciasto czekoladowe

na krem śmietankowy

  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g cukru pudru
  • 50 g czekolady
  • 20 g śmietanfixu

dodatkowo

  • 100 g wiśni
  • 50 g cukru
  • 15 g dżemfixu

Sposób przygotowania:

Wiśniowy kopiec kreta
Ciasto czekoladowe: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i mleko. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.

Masa śmietankowa: Zimną śmietanę miksujemy na puch. Dodajemy cukier puder i śmietnafix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do masy. Mieszamy.

Dodatkowo: Wiśnie drylujemy lub używamy mrożonych. Gotujemy wraz z cukrem w garnku. Dodajemy dżemfix. Mieszamy. Studzimy.

Ze spodu ciasta wykrawamy dno zostawiając rant. W środku spodu układamy wiśnie. Na wiśniach układamy krem. Pozostałe ciasto rozkruszamy na wierzchu kremu. ciasto chłodzimy dwie godziny w lodówce.