Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami, orzechami i miodem na kukurydzi
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Płatki kukurydziane można trochę pokruszyć, ale nie jest to konieczne. Następnie ciasto schładzamy w lodówce. Tortownicę o średnicy około 21 cm smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, można również tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do przygotowanej formy, wylepiamy również brzegi tortownicy, tak kilka centymetrów.
2. Obłożenie: Umyte i osuszone jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy z wierzchu i układamy na cieście. Posypujemy posiekanymi orzechami, polewamy miodem i skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Pieczenie: Tak wykonane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasto studzimy.
4. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Tortownica o średnicy około 21 cm.
Ciasto można pokroić na około 8 sporych porcji.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
2. Obłożenie: Umyte i osuszone jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy z wierzchu i układamy na cieście. Posypujemy posiekanymi orzechami, polewamy miodem i skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Pieczenie: Tak wykonane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasto studzimy.
4. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Tortownica o średnicy około 21 cm.
Ciasto można pokroić na około 8 sporych porcji.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.