Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z jabłkami, orzechami i miodem na kukurydzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto na bardzo chrupiącym spodzie z dodatkiem płatków kukurydzianym. Takie nietypowe. Pachnące jabłkami, miodem i orzechami. Polecam.

Ciasto z jabłkami, orzechami i miodem na kukurydzi

Składniki:

Ciasto z jabłkami, orzechami i miodem na kukurydzi

Ciasto:

Obłożenie:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami, orzechami i miodem na kukurydzi
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Płatki kukurydziane można trochę pokruszyć, ale nie jest to konieczne. Następnie ciasto schładzamy w lodówce. Tortownicę o średnicy około 21 cm smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, można również tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do przygotowanej formy, wylepiamy również brzegi tortownicy, tak kilka centymetrów.

2. Obłożenie: Umyte i osuszone jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy z wierzchu i układamy na cieście. Posypujemy posiekanymi orzechami, polewamy miodem i skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Pieczenie: Tak wykonane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasto studzimy.

4. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Tortownica o średnicy około 21 cm.

Ciasto można pokroić na około 8 sporych porcji.

Najlepiej studzić na metalowej kratce.