Sposób przygotowania:
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy 25/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 placki.
Oto link na mus jabłkowy;
https://gotujmy.pl/jablka-na-szarlotke-i-nie-tylko,przepisy-jablka-przepis,286546.html
Mus jabłkowy przekładamy do garnka podgrzewamy do zagotowania mieszając co jakiś czas,
zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy bułkę tartą i mieszamy.
Składanie ciasta;
Spód placka wkładamy z powrotem do formy, rozsmarowujemy przygotowany mus jabłkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 - 40 minut. Ciasto wyjmujemy na mus nakładamy krem śmietankowy który rozprowadzamy po całej powierzchni. Nakładamy drugi placek biszkoptu, delikatnie dociskając go do śmietany. Wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut do lodówki. W między czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Po wyjęciu z lodówki górę ciasta polewamy przygotowaną polewą czekoladową, rozsmarowując ją po całej powierzchni ciasta. Odkładamy do zastygnięcia polewy .
Polewa;
Do rondla z grubym dnem wlać mleko , dodać cukier puder postawić na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Na sam koniec dodać kakao, mieszać nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy.
Krem śmietankowy;
Śmietanę 30 % mocno schładzamy, ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę, nie przerywając ubijania dodajemy pod koniec śmietan fixy (jeżeli stwierdzicie że śmietana jest za mało sztywna możecie dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, ale to tylko w razie potrzeby).
Oto link na mus jabłkowy;
https://gotujmy.pl/jablka-na-szarlotke-i-nie-tylko,przepisy-jablka-przepis,286546.html
Mus jabłkowy przekładamy do garnka podgrzewamy do zagotowania mieszając co jakiś czas,
zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy bułkę tartą i mieszamy.
Składanie ciasta;
Spód placka wkładamy z powrotem do formy, rozsmarowujemy przygotowany mus jabłkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 - 40 minut. Ciasto wyjmujemy na mus nakładamy krem śmietankowy który rozprowadzamy po całej powierzchni. Nakładamy drugi placek biszkoptu, delikatnie dociskając go do śmietany. Wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut do lodówki. W między czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Po wyjęciu z lodówki górę ciasta polewamy przygotowaną polewą czekoladową, rozsmarowując ją po całej powierzchni ciasta. Odkładamy do zastygnięcia polewy .
Polewa;
Do rondla z grubym dnem wlać mleko , dodać cukier puder postawić na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Na sam koniec dodać kakao, mieszać nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy.
Krem śmietankowy;
Śmietanę 30 % mocno schładzamy, ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę, nie przerywając ubijania dodajemy pod koniec śmietan fixy (jeżeli stwierdzicie że śmietana jest za mało sztywna możecie dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, ale to tylko w razie potrzeby).