BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Myślę że to szybkie, proste w przygotowaniu ale też bardzo smaczne ciasto. Cała rodzinka zadowolona, a ciasto szybko zniknęło z talerza. Ciasto polecam na rożne imprezy okolicznościowe i nie tylko.

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą

 

  • Biszkopt;
  • jajka 5 szt,
  • mąka tortowa 3/4 szklanki,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
  • cukier 3/4 szklanki ( można mniej ),
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka z czubkiem,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta

 

 

  • Dodatkowo;
  • goździki 3 szt,( nie koniecznie),

 

  • Krem śmietankowy;
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • śmietan fix 2 op,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • żelatyna rozpuszczona w gorącej wodzie 2 łyżeczki,

 

 

  • Polewa czekoladowa;
  • kakao ciemne 4 łyżki,
  • masło 120 g,
  • mleko 4 - 5 łyżek ,
  • cukier puder około 80 g,

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy 25/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 placki.

Oto link na mus jabłkowy;

https://gotujmy.pl/jablka-na-szarlotke-i-nie-tylko,przepisy-jablka-przepis,286546.html

Mus jabłkowy przekładamy do garnka podgrzewamy do zagotowania mieszając co jakiś czas,

zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy bułkę tartą i mieszamy.

Składanie ciasta;

Spód placka wkładamy z powrotem do formy, rozsmarowujemy przygotowany mus jabłkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 - 40 minut. Ciasto wyjmujemy na mus nakładamy krem śmietankowy który rozprowadzamy po całej powierzchni. Nakładamy drugi placek biszkoptu, delikatnie dociskając go do śmietany. Wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut do lodówki. W między czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Po wyjęciu z lodówki górę ciasta polewamy przygotowaną polewą czekoladową, rozsmarowując ją po całej powierzchni ciasta. Odkładamy do zastygnięcia polewy .

Polewa;

Do rondla z grubym dnem wlać mleko , dodać cukier puder postawić na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Na sam koniec dodać kakao, mieszać nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy.

Krem śmietankowy;

Śmietanę 30 % mocno schładzamy, ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę, nie przerywając ubijania dodajemy pod koniec śmietan fixy (jeżeli stwierdzicie że śmietana jest za mało sztywna możecie dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, ale to tylko w razie potrzeby).
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą
Ciasto w przekroju, gotowe do podania i konsumpcji
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą
Biszkopt po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą
Po przekrojeniu spodni placek wkładamy z powrotem do formy
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą
Na placku rozsmarowujemy przygotowany wcześniej mus
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą
Następnie nakładamy ubitą śmietanę
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą
Nakładamy drugi placek delikatnie dociskamy
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą
Przygotowujemy polewę
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą
Polewą polewamy górę ciasta
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem, kremem , polewą
Gotowe podajemy domownikom