BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto Shrek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wreszcie skusiłam się upiec ciasto które chodziło za mną od dłuższego czasu. Shrek -ciasto to jadłam u mojej siostry, tak mi zasmakowało, że oto jest w całej okazałości. Pyszne i cieszące oko swoim wyglądem.

Ciasto Shrek Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ciasto Shrek

 

  • Składniki na biszkopt;
  • mąka tortowa 3/4 szkl. + proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • jajka 5,
  • cukier drobny 1/2 szkl,
  • olej 2 łyżki,
  • Składniki na zieloną masę;
  • budyń waniliowy bez cukru 3 op,
  • sok Miami o smaku jabłko, banan , kiwi 1000 ml,
  • cukier drobny 2 - 3 łyżki, ( jak kto lubi słodkie),
  • Składniki na piankę śmietankową;
  • kremówka 30 % 600 ml,
  • śmietan fix 2 op,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • galaretka agrestowa 1op. + większe pół szkl. wrzątku,
  • Dodatkowo;
  • delicje o smaku pomarańczowym 2 opakowania,
  • galaretka zielona 2 paczki,
  • woda gotowana około 700 - 800 ml.
  • Poncz do nasączenia biszkoptu;
  • sok z 1/2 cytryny ,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • ciepła woda 1/2 szkl,

Sposób przygotowania:

Ciasto Shrek
Tortownice o średnicy 26 /26 cm. wyłożoną tortownice papierem do pieczenia.

Biszkopt;

Jajka wbić do miski dodać cukier i ubić na puszystą masę, ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Do tak przygotowanej masy jajecznej dodać olej cały czas miksując do połączenia składników. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie wmieszać łyżką drewnianą do masy jajecznej. Tak przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut (najlepiej do suchego patyczaka). Po upieczeniu wystudzić.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty jeden grubszy a drugi cieńszy. Grubszy blat włożyć z powrotem do tortownicy (cieńszy sobie przechować). Blat nasączyć ponczem z soku z cytryny , wody i cukru.

Masa zielona;

Z soku odlać 1/3 szkl. i rozmieszać w nim budynie, a pozostały sok przelać do garnka dodać cukier i doprowadzić do zagotowania. Do gotującego się soku wolno wlewać rozmieszane budynie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Gotować na nie za dużym ogniu palnika do całkowitego zgęstnienia budyniu.

Po lekkim przestudzeniu jeszcze gorącą masę wyłożyć na przygotowany biszkopt i rozprowadzić zielony budyń po jego całej powierzchni. Włożyć do lodówki do schłodzenia na kilkanaście minut. W między czasie przygotować piankę śmietankową.

Galaretkę rozpuścić we wrzątku do całkowitego rozpuszczenia, co trochę mieszając.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.

Ubitą śmietanę połączyć z przestudzoną galaretką, tak by powstała pianka śmietankowa (ja zmiksowałam mikserem).

Na wystudzona warstwę zieloną rozłożyć rzędami delicje. Delicje pokryć pianka śmietankową i ponownie włożyć do lodówki.

Przygotować ostatnia warstwę czyli z zielonej galaretki, nic prostszego jak we wrzątku rozpuścić zielone galaretki u mnie agrestowe, rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia i odłożyć do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Gdy galaretka będzie gotowa rozprowadzić ją po wierzchu ciasta.

Włożyć jeszcze na kilka godzin do schłodzenia aż galaretka całkowicie stężeje.

Smacznego.
Ciasto Shrek
Gotowy biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu
Ciasto Shrek
Z soku odlać 1/3 szkl. i rozmieszać w nim budynie , a pozostały sok przelać do garnka dodać cukier i doprowadzić do zagotowania
Ciasto Shrek
Do gotującego się soku wolno wlewać rozmieszane budynie cały czas mieszając aby nie powstały grudki
Ciasto Shrek
Po lekkim przestudzeniu jeszcze gorącą masę wyłożyć na przygotowany biszkopt i rozprowadzić zielony budyń po jego całej powierzchni
Ciasto Shrek
Na wystudzona warstwę zieloną rozłożyć rzędami delicje
Ciasto Shrek
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać śmietan fixy
Ciasto Shrek
Ubitą śmietanę połączyć z przestudzoną galaretką, tak by powstała pianka śmietankowa ( ja zmiksowałam mikserem) , delicje pokryć pianka śmietankową i ponownie włożyć do lodówki
Ciasto Shrek
Gotową rozpuszczoną lekko przestygnięta galaretkę rozprowadzić po wierzchu ciasta
Ciasto Shrek
Ciasto gotowe do podania