Sposób przygotowania:
Ciasto Shrek
Tortownice o średnicy 26 /26 cm. wyłożoną tortownice papierem do pieczenia.
Biszkopt;
Jajka wbić do miski dodać cukier i ubić na puszystą masę, ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Do tak przygotowanej masy jajecznej dodać olej cały czas miksując do połączenia składników. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie wmieszać łyżką drewnianą do masy jajecznej. Tak przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut (najlepiej do suchego patyczaka). Po upieczeniu wystudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty jeden grubszy a drugi cieńszy. Grubszy blat włożyć z powrotem do tortownicy (cieńszy sobie przechować). Blat nasączyć ponczem z soku z cytryny , wody i cukru.
Masa zielona;
Z soku odlać 1/3 szkl. i rozmieszać w nim budynie, a pozostały sok przelać do garnka dodać cukier i doprowadzić do zagotowania. Do gotującego się soku wolno wlewać rozmieszane budynie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Gotować na nie za dużym ogniu palnika do całkowitego zgęstnienia budyniu.
Po lekkim przestudzeniu jeszcze gorącą masę wyłożyć na przygotowany biszkopt i rozprowadzić zielony budyń po jego całej powierzchni. Włożyć do lodówki do schłodzenia na kilkanaście minut. W między czasie przygotować piankę śmietankową.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku do całkowitego rozpuszczenia, co trochę mieszając.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
Ubitą śmietanę połączyć z przestudzoną galaretką, tak by powstała pianka śmietankowa (ja zmiksowałam mikserem).
Na wystudzona warstwę zieloną rozłożyć rzędami delicje. Delicje pokryć pianka śmietankową i ponownie włożyć do lodówki.
Przygotować ostatnia warstwę czyli z zielonej galaretki, nic prostszego jak we wrzątku rozpuścić zielone galaretki u mnie agrestowe, rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia i odłożyć do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Gdy galaretka będzie gotowa rozprowadzić ją po wierzchu ciasta.
Włożyć jeszcze na kilka godzin do schłodzenia aż galaretka całkowicie stężeje.
Smacznego.
Biszkopt;
Jajka wbić do miski dodać cukier i ubić na puszystą masę, ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Do tak przygotowanej masy jajecznej dodać olej cały czas miksując do połączenia składników. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie wmieszać łyżką drewnianą do masy jajecznej. Tak przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut (najlepiej do suchego patyczaka). Po upieczeniu wystudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty jeden grubszy a drugi cieńszy. Grubszy blat włożyć z powrotem do tortownicy (cieńszy sobie przechować). Blat nasączyć ponczem z soku z cytryny , wody i cukru.
Masa zielona;
Z soku odlać 1/3 szkl. i rozmieszać w nim budynie, a pozostały sok przelać do garnka dodać cukier i doprowadzić do zagotowania. Do gotującego się soku wolno wlewać rozmieszane budynie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Gotować na nie za dużym ogniu palnika do całkowitego zgęstnienia budyniu.
Po lekkim przestudzeniu jeszcze gorącą masę wyłożyć na przygotowany biszkopt i rozprowadzić zielony budyń po jego całej powierzchni. Włożyć do lodówki do schłodzenia na kilkanaście minut. W między czasie przygotować piankę śmietankową.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku do całkowitego rozpuszczenia, co trochę mieszając.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
Ubitą śmietanę połączyć z przestudzoną galaretką, tak by powstała pianka śmietankowa (ja zmiksowałam mikserem).
Na wystudzona warstwę zieloną rozłożyć rzędami delicje. Delicje pokryć pianka śmietankową i ponownie włożyć do lodówki.
Przygotować ostatnia warstwę czyli z zielonej galaretki, nic prostszego jak we wrzątku rozpuścić zielone galaretki u mnie agrestowe, rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia i odłożyć do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Gdy galaretka będzie gotowa rozprowadzić ją po wierzchu ciasta.
Włożyć jeszcze na kilka godzin do schłodzenia aż galaretka całkowicie stężeje.
Smacznego.