Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1113]

Biszkoptowe ciasto z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Proste w wykonaniu ciasto, ale bardzo pyszne, do wykonania w 10 minut plus czas pieczenia. Idealne na podwieczorek z filiżanką herbaty. Polecam ciasto biszkoptowe z malinami.

Biszkoptowe ciasto z malinami

Składniki:

Biszkoptowe ciasto z malinami

Ciasto:

  • 4 duże jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • 2 szklanki świeżych malin
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto z malinami
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. 

Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 

Na wierzch układamy maliny, wcześniej umyte i dokładnie osuszone. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy.

2. Gotowe ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę. 

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.