Sposób przygotowania:
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Biszkopt wykonujemy wg opisu z tego przepisu https://gotujmy.pl/biszkopt-z-bita-smietana-i-owocami,przepisy-truskawki-przepis,239431.html
Upieczony i ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty, które nasączamy np. wodą z cukrem. Jeśli ciasto będzie dla dorosłych można dodać %.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. 3/4 śmietany przekładamy na biszkopt i dokładnie ją rozsmarowujemy. Układamy maliny i zalewamy je zimną galaretką. Wstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki. Odłożoną śmietanę przekładamy na zastygniętą galaretkę i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Śmietanę kremówkę do dekoracji ubijamy na sztywno. Ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy je ubitą na sztywno śmietaną. Z pozostałej robimy dekorację. Na środku układamy maliny.
Schładzamy około godziny, a najlepiej przez całą noc.
Upieczony i ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty, które nasączamy np. wodą z cukrem. Jeśli ciasto będzie dla dorosłych można dodać %.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. 3/4 śmietany przekładamy na biszkopt i dokładnie ją rozsmarowujemy. Układamy maliny i zalewamy je zimną galaretką. Wstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki. Odłożoną śmietanę przekładamy na zastygniętą galaretkę i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Śmietanę kremówkę do dekoracji ubijamy na sztywno. Ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy je ubitą na sztywno śmietaną. Z pozostałej robimy dekorację. Na środku układamy maliny.
Schładzamy około godziny, a najlepiej przez całą noc.
BozenaMatuszczyk
misia5