Sposób przygotowania:
Tort kokosowa delicja z malinami
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie porcjami dodajemy cukier. Do masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach.
Ciasto wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 30 minut na 175-180 stopni (do suchego patyczka) Wyciągamy upieczony biszkopt i rzucamy nim dwukrotnie z wysokości 30 cm. Otwieramy obręcz i obracamy go do góry nogami.
Zimny biszkopt przekrawam na dwie części.
Kokos karmelizowany: na patelnie przekładamy masło, wsypujemy cukier i roztapiamy, dodajemy wiórki kokosu i stale mieszając karmelizujemy na rumiano. Przekładamy wiórki kokosu na tackę rozprowadzając po powierzchni (aby się nie zbrylił, a przestygł)
Krem mascarpone: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i serek mascarpone - miksujemy.
Pierwszy blat smarujemy konfitura malinową. Nakładamy krem mascarpone. Na nim układamy jedną obok drugiej delicję malinową. Między delicję układamy maliny.
Krem śmietankowy: schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy fix z cukrem pudrem, miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sztywnej śmietany.
Na delicję z malinami wykładamy 3/4 kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Cały tort - wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu oprószamy białym kokosem. Wierzch, sam rant dekorujemy karmelizowanymi wiórkami. górę tortu oprószamy wiórkami białej czekolady.
Tort chłodzimy kilka godzin w lodówce
Tuz przed podaniem na środek tortu układam delicję i dekoruję świeżymi malinami i listkami mięty.
Ciasto wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 30 minut na 175-180 stopni (do suchego patyczka) Wyciągamy upieczony biszkopt i rzucamy nim dwukrotnie z wysokości 30 cm. Otwieramy obręcz i obracamy go do góry nogami.
Zimny biszkopt przekrawam na dwie części.
Kokos karmelizowany: na patelnie przekładamy masło, wsypujemy cukier i roztapiamy, dodajemy wiórki kokosu i stale mieszając karmelizujemy na rumiano. Przekładamy wiórki kokosu na tackę rozprowadzając po powierzchni (aby się nie zbrylił, a przestygł)
Krem mascarpone: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i serek mascarpone - miksujemy.
Pierwszy blat smarujemy konfitura malinową. Nakładamy krem mascarpone. Na nim układamy jedną obok drugiej delicję malinową. Między delicję układamy maliny.
Krem śmietankowy: schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy fix z cukrem pudrem, miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sztywnej śmietany.
Na delicję z malinami wykładamy 3/4 kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Cały tort - wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu oprószamy białym kokosem. Wierzch, sam rant dekorujemy karmelizowanymi wiórkami. górę tortu oprószamy wiórkami białej czekolady.
Tort chłodzimy kilka godzin w lodówce
Tuz przed podaniem na środek tortu układam delicję i dekoruję świeżymi malinami i listkami mięty.
Justi2401
Konczi
Dziękuję
Konczi
Dziękuję
BozenaMatuszczyk
Konczi
Dziękuję :)