ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Biszkoptowe kuleczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyśmienite ciasteczka do kawy

Biszkoptowe kuleczki

Składniki:

Biszkoptowe kuleczki

 

  • 120 małych okrągłych biszkoptów
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 40 dag czekolady pełno mlecznej
  • 3 filiżanki kawy rozpuszczalnej
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • Lukier
  • cukier
  • woda
  • aromat cytrynowy

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe kuleczki
Zagotować śmietanę w rondelku, utrzeć żółtko z cukrem.Zdjąć rondelek z ognia i wlać masę jajeczną.Całość lekko podgrzać energicznie mieszając, aby się nie zważyło.Roztopić 20 dag czekolady.Do utartej masy wsypać kawę i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.Dodać płynną czekoladę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.Lekko zgęstniałą masą posmarować połowę biszkoptów( 60 sztuk) i przykryć pozostałą częścią biszkoptów.Odstawić w chłodne miejsce.W rondelku roztopić pozostałą czekoladę.Gotowe kuleczki obtoczyć w czekoladzie i odłożyć do zastygnięcia.Z cukru, wody i niewielkiej ilości aromatu cytrynowego przygotować lukier.Gdy czekolada zastygnie, udekorować kuleczki paseczkami lukru i ponownie odstawić do zastygnięcia.