nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Biszkoptowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis fantastyczny. Placki mają same zalety! Są puszyste i delikatne, lekkie, a do tego niedrogie i przepyszne!

Biszkoptowe placuszki

Składniki:

Biszkoptowe placuszki

 

  • Składniki na dużą porcję (ok. 35 szt. placków):

 

  • 25 dag mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka oleju

 

  • + olej do smażenia

 

  • Do dekoracji:
  • 3 łyżki dżemu (ja użyłam domowego wiśniowego)
  • ok. 20 dag sera twarogowego do ciast i deserów
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ew. odrobina mleka jesli serek jest bardzo gęsty

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe placuszki
1. Zółtka oddzielamy od białek, po czym te ubijamy na sztywną pianę. 2. W oddzielnym naczyniu umieszczamy żółtka, cukier puder i olej. Miksujemy blenderem, dodając mleko, wodę, a na końcu stopniowo mąkę. 3. Pianę przekładamy stopniowo i delikatnie do powstałej masy, po czym bardzo delikatnie mieszamy, do połączenia składników. 4.Placuszki smazymy na minimalnej ilości rozgrzanego oleju, na niezbyt dużym ogniu, az się zezłocą. 5. W miedzyczasie serek przekładamy do miski, dodajemy cukier i ew. mleko, mieszamy. Przekładamy do szprycy. 6. Po usmażeniu i delikatnym przestudzeniu placuszków ozdabiamy je dowolnie serkiem i dżemem. Idealnie pasują do porannej herbaty lub kubka kakao.