SUPERPRZEPIS

Bliny z łososiem i sosem jogurtowym

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Bliny z łososiem i sosem jogurtowym Więcej zdjęć (5)

Szybkie i zdrowe placki - najpopularniejsze danie kuchni rosyjskiej

Składniki:

Bliny z łososiem i sosem jogurtowym

 

  • Bliny (około 15 placków)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 i 1/4 szklanki kefiru (400 g)
  • 1 małe jajo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

 

  • Sos jogurtowo-bazyliowy:

 

Sposób przygotowania:

Bliny z łososiem i sosem jogurtowym
Bliny:



W dużej misce ubijamy jajo na puszystą masę, stopniowo dodajemy kefir, olej i mieszamy na małych obrotach.



W mniejszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie mąkę stopniowo dodajemy do mokrych składników i miksujemy na gładką masę.



Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto.



Sos:




Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną bazylię i doprawiamy do smaku - całość mieszamy.



Bliny podałam przełożone sosem jogurtowo-bazyliowym i łososiem wędzonym: sałata - placek - łosoś - sos - placek - łosoś - sos - placek - sos - łosoś



Smacznego :)
Bliny z łososiem i sosem jogurtowym
W dużej misce ubijamy jajo na puszystą masę
Bliny z łososiem i sosem jogurtowym
Mąkę stopniowo dodajemy do mokrych składników
Bliny z łososiem i sosem jogurtowym
Placki smażymy aż będą złote z obu stron
Bliny z łososiem i sosem jogurtowym
Do jogurtu dodajemy bazylię czosnek i przyprawy

Tagi:

sosy