jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Bliny żmudzkie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bliny żmuckie to danie z ziemniaków. To typowa potrawa kuchni litewskiej.

Bliny żmudzkie

Składniki:

Bliny żmudzkie

 

 

Sposób przygotowania:

Bliny żmudzkie
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbić jajko,dodać mąkę, wyrobić ciasto ręką. Ugotowane mięso zemleć. Cebulę podsmażyć na oleju i dodać do mielonego mięsa,dodać sól i pieprz, wszystko wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki wielkości dłoni, na każdym kłaść farsz mięsny,zawinąć. Formować owalne placki. Smażyć na oleju, na małym ogniu, aż bliny ładnie się zarumienią. Bliny można podawać z dodatkiem śmietany, majonezu.