Sposób przygotowania:
Błyskawiczna sałatka bez majonezu
Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć na durszlaku. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Ugotować w niej brokuły. Od momentu zagotowania na małym ogniu powinno wystarczyć ok. 3 minut.
Po ugotowaniu odcedzić je, przelać zimną wodą, poczekać aż wystygną.
W międzyczasie ugotować na twardo jajka. Pomidory sparzyć. Pomidory pokroić zaś na ok. 1,5-2 cm cząstki.
Ugotowane i ostudzone brokuły podzielić na małe różyczki. Obrane jajka pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Wszystko razem połączyć, dodać przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, uzupełnić jeszcze całość o śmietanę bądź jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.
Najlepiej smakuje po paru godzinach, gdy już wszystkie składniki przejdą smakiem.
Po ugotowaniu odcedzić je, przelać zimną wodą, poczekać aż wystygną.
W międzyczasie ugotować na twardo jajka. Pomidory sparzyć. Pomidory pokroić zaś na ok. 1,5-2 cm cząstki.
Ugotowane i ostudzone brokuły podzielić na małe różyczki. Obrane jajka pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Wszystko razem połączyć, dodać przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, uzupełnić jeszcze całość o śmietanę bądź jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.
Najlepiej smakuje po paru godzinach, gdy już wszystkie składniki przejdą smakiem.