edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 983]

Cynamonowe racuszki z mąki gryczanej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cynamonowe racuszki bezglutenowe bez dodatku cukru. Decydując się na ich przyrządzenie trzeba pamiętać, że gryka ma zdecydowany, specyficzny smak, więc racuszki nie są tak delikatne jak pszenne.

Cynamonowe racuszki z mąki gryczanej

Składniki:

Cynamonowe racuszki z mąki gryczanej

 

  • 10 dag mąki gryczanej
  • 1 małe jajko
  • ok. 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu - można dać mniej
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Cynamonowe racuszki z mąki gryczanej

1.

Cynamonowe racuszki z mąki gryczanej
Do rozgniecionego banana dodać jajko i wymieszać.

Banana dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować, wymieszać z jajkiem.

2.

Cynamonowe racuszki z mąki gryczanej
Do banana wymieszanego z jajkiem dodać pozostałe składniki.

Dodać mąkę gryczaną, sodę i cynamon, ponownie dokładnie wymieszać.

3.

Cynamonowe racuszki z mąki gryczanej
Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju kokosowego.

Na rozgrzaną na patelni niewielką ilość oleju kokosowego kłaść łyżką porcje ciasta.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Serwować bezpośrednio po przygotowaniu z dowolnymi dodatkami.