KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Błyskawiczna zupa marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Błyskawiczna zupa marchewkowa to propozycja dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu a za to apetyt na coś smakowitego :)

Błyskawiczna zupa marchewkowa

Składniki:

Błyskawiczna zupa marchewkowa

 

  • ok litr wody
  • 6 dużych marchewek
  • 2 ziemniaki
  • kostka rosołowa
  • pietruszka do udekorowania
  • sól, pieprz, imbir w proszku

Sposób przygotowania:

Błyskawiczna zupa marchewkowa
Z około litra (jeżeli wolimy zupkę typu krem) czy półtorej (dla tych, co wolą wersję bardziej płynną) wody przygotowujemy wywar z kostki rosołowej. Oczywiście możemy zrobić tradycyjny wywar z mięska ale to jest wersja błyskawiczna, więc skłaniam się ku wywarowi z kostki :) Marchewki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki (wtedy marcheweczka szybciej się ugotuje i zupa rzeczywiście będzie mogła nosić miano błyskawicznej ;) Wrzucamy je do wody i gotujemy aż zmiękną. Tak samo postępujemy z ziemniakami: obieramy i kroimy po czym wrzucamy do wywaru i gotującej się marchewki. Kiedy warzywka mamy już miękkie wyciągamy je i miksujemy na papkę. Wszystko to rozbełtujemy w w takiej ilości wywaru na jaką mamy ochotę , dodajemy sól, pieprz, sproszkowany imbir i dekorujemy pietruszką. Smacznego!

Tagi:

marchewka