jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Bób w pomidorach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Danie wzorowane na fasolce po bretońsku po zastąpieniu fasoli bobem smakuje wyśmienicie z pajdą razowego chleba.

Bób w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bób w pomidorach

 

  • 250 g bobu
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • ok. 40 dag swojskiej kiełbasy czosnkowej (lub innej)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cząbru suszonego
  • sól i cukier do smaku
  • pieprz czarny i zielony do smaku
  • gałązki cząbru do dekoracji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bób w pomidorach
Gotujemy bób w lekko osolonej i lekko osłodzonej wodzie (al dente). Obieramy go z łupin. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę po czym szklimy na rozgrzanym na patelni oleju. Kroimy kiełbasę w plasterki. Dodajemy ją do cebuli. Przesmażamy ją chwilę po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Podlewamy niewielką ilością wody. Dodaj bób i przyprawy - dusimy razem 5 minut by smaki się przegryzły. Podajemy bób w pomidorach w miseczkach udekorowany gałązkami cząbru, z pajdą razowego chleba.
Bób w pomidorach
Gotujemy bób w lekko osolonej i lekko osłodzonej wodzie (al dente). Obieramy go z łupin.
Bób w pomidorach
Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę po czym szklimy na rozgrzanym na patelni oleju.
Bób w pomidorach
Kroimy kiełbasę w plasterki. Dodajemy ją do cebuli.
Bób w pomidorach
Dodajemy koncentrat pomidorowy. Podlewamy niewielką ilością wody. Dodaj bób i przyprawy - dusimy razem 5 minut

Tagi:

kielbasa bób