jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bób z fasolką na ciepło

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Idealnie nadaje się na kolację lub dodatek do obiadu. Bób z fasolką tak podany jest sycący i pyszny. Zachęcam do wypróbowania przepisu!

Bób z fasolką na ciepło

Składniki:

Bób z fasolką na ciepło

Składniki

  • Około 300g bobu,
  • Około 300 g fasolki ,
  • 200 g boczku (najlepiej wędzony),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • sól ziołowa do smaku,
  • sól do gotowania

Sposób przygotowania:

Bób z fasolką na ciepło

Etap 1

Bób z fasolką na ciepło
Bób gotujemy, po czym obieramy ze skórki

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i obieramy ze skórki.

Etap 2

Bób z fasolką na ciepło
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni.

Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni.

Etap 3

Bób z fasolką na ciepło

Do gotowego dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bób. Mieszamy.

Etap 4

Bób z fasolką na ciepło
fasolke gotujemy do miękkości

Z fasolki ucinamy końce, myjemy i gotujemy do miękkości. Gotową odcedzamy i kroimy na mniejsze części.

Etap 5

Bób z fasolką na ciepło
Do bobu z boczkiem dodajemy fasolkę.

Do bobu z boczkiem dodajemy fasolkę. Całość doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Jeśli boczek był aromatyczny potrawa nie wymaga dużej ilości przypraw.


Tagi:

bób fasolka