Sposób przygotowania:
Bomba budyniowo-galaretkowa z ajerkoniakiem
Galaretkę o dowolnym smaku, np. agrestowym lub wiśniowym rozpakować i wsypać do zagotowanego wrzątku w garnuszku i rozmieszać. Zestawić na bok, wystudzić i wlać do przygotowanej szklanej misy do przechowania deseru. Musi lekko stężeć przy oknie zanim wstawi się naczynie z galaretką do lodówki. Po pół godzinie wstawić misę z tężejącym deserem do lodówki na 40 min.
W tym czasie wlać do drugiego garnuszka, tyle, że większego mleko i lekko zagotować, po czym wsypać budyń śmietankowy lub waniliowy i nadal gotować, mieszając cały czas, by masa nie wykipiała lub nie przywarła do dna. Zestawić na bok i również przestudzić masę budyniową.
Namoczyć płatki żelatyny w łyżce zimnej wody, aby napęczniała, po czym dać ją do masy budyniowej oraz wlać duży kieliszek ajerkoniaku i wymieszać masę łyżką. Wyjąć misę ze stężałą galaretką i wlać na to masę budyniową, by na niej stężała- to ma być dwuwarstwowy deser. Wstawić misę ponownie do lodówki na kolejne 45 min. lub dłużej. Po godzinie wyjąć stężały deser i pokroić na wąskie trójkąty.
Podawać na deserowych talerzykach. Deser przeznaczony raczej dla dorosłych.
W tym czasie wlać do drugiego garnuszka, tyle, że większego mleko i lekko zagotować, po czym wsypać budyń śmietankowy lub waniliowy i nadal gotować, mieszając cały czas, by masa nie wykipiała lub nie przywarła do dna. Zestawić na bok i również przestudzić masę budyniową.
Namoczyć płatki żelatyny w łyżce zimnej wody, aby napęczniała, po czym dać ją do masy budyniowej oraz wlać duży kieliszek ajerkoniaku i wymieszać masę łyżką. Wyjąć misę ze stężałą galaretką i wlać na to masę budyniową, by na niej stężała- to ma być dwuwarstwowy deser. Wstawić misę ponownie do lodówki na kolejne 45 min. lub dłużej. Po godzinie wyjąć stężały deser i pokroić na wąskie trójkąty.
Podawać na deserowych talerzykach. Deser przeznaczony raczej dla dorosłych.