Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Torcik z masą budyniową z delicjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Torcik z biszkoptu, masy budyniowo- galaretkowej i delicji.

Torcik z masą budyniową z delicjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z masą budyniową z delicjami

 

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 galaretki
  • paczka delicji
  • konfitura lub owoce z puszki
  • spód biszkoptowy

 

Sposób przygotowania:

Torcik z masą budyniową z delicjami
Spód biszkoptowy ułożyć w formie (ja pieke swój biszkopt). Budynie ugotować z mlekiem według przepisu, tylkow mniejszej ilości. Do ciepłego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać. Galaretkę, która pójdzie do masy rozpuścić w 1 szklance wody, natomiast drugą według przepisu na opakowaniu w 500ml. Gdy pierwsza galaretka wystygnie to wymieszać ją z budyniem. Do masy dać 1/2 szklanki konfitur lub owoców z puszki. Najlepiej jak owoce i galaretka w masie są jasne. Masę wylać na biszkopt i ułożyć delicje, wstawic do lodowki. Gdy druga galaretka zacznie tężeć, wylać ja na torcik i odstwić do lodówki, aby stężała. Podany przepis jest na mały torcik (ok. 20 cm średnicy).
Torcik z masą budyniową z delicjami
Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ja na tort.
Torcik z masą budyniową z delicjami
Masę budyniową wylać na tort i ułożyć delicje.
Torcik z masą budyniową z delicjami
Do ostudzonego budyniu dać masło a następnie galaretkę.
Torcik z masą budyniową z delicjami
Najpierw przygotowujemy spód tortowy na dnie tortownicy.