Monikulka

Monikulka

Kucharz
[Przepisów: 7]

Bomba owocowa z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bomba owocowa to pyszny i łatwy w przygotowaniu deser. Cieszy nie tylko delektowanie się słodkim przysmakiem, lecz także przyrządzanie tego smakołyku jest prawdziwą przyjemnością.

Bomba owocowa z galaretką

Składniki:

Bomba owocowa z galaretką

 

  • 6-8 plastrów ciasta drożdżowego upieczonego w głębokiej, prostokątnej formie lub 20 dag strucli drożdżowej albo chałki
  • 50 dag owoców ( wiśni, malin, truskawek, porzeczek, agrestu)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie galaretki owocowej ( cytrynowej, wiśniowej, truskawkowej lub malinowej)
  • 1/2 buteleczki śmietanki kremowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Bomba owocowa z galaretką

ETAP 1:

Niedużą, głęboką salaterkę posmarować oliwą i wyłożyć plastrami ciasta drożdżowego ( chałki, strucli) o grubości 1cm, okrajanymi ze skórki i odpowiednio przyciętymi. Dno wyłożyć kawałkami ciasta przyciętymi w trójkąty, boki - w prostokąty.
Ugotować owoce w ok. 2 szklankach wody z cukrem ; kilka najładniejszych owoców zostawić do przybrania. Ugotowane owoce wyjąć, a w 1 3/4 szklanki gorącego soku rozpuścić galaretkę. Włożyć owoce, galaretkę trochę przestudzić i lekko już tężejącą ostrożnie wlać do formy. wierzch deseru przykryć również trójkątnymi kawałkami ciasta. Lekko obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki do zastudzenia ( najlepiej na całą noc).
Przed podaniem formę okroić nożem wyjąć bombę na szklaną paterę lub okrągły półmisek, posypać cukrem pudrem, przybrać z wierzchu owocami i bitą śmietanką z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.