Sposób przygotowania:
Bomba owocowa z galaretkąETAP 1:
Niedużą, głęboką salaterkę posmarować oliwą i wyłożyć plastrami ciasta drożdżowego ( chałki, strucli) o grubości 1cm, okrajanymi ze skórki i odpowiednio przyciętymi. Dno wyłożyć kawałkami ciasta przyciętymi w trójkąty, boki - w prostokąty.
Ugotować owoce w ok. 2 szklankach wody z cukrem ; kilka najładniejszych owoców zostawić do przybrania. Ugotowane owoce wyjąć, a w 1 3/4 szklanki gorącego soku rozpuścić galaretkę. Włożyć owoce, galaretkę trochę przestudzić i lekko już tężejącą ostrożnie wlać do formy. wierzch deseru przykryć również trójkątnymi kawałkami ciasta. Lekko obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki do zastudzenia ( najlepiej na całą noc).
Przed podaniem formę okroić nożem wyjąć bombę na szklaną paterę lub okrągły półmisek, posypać cukrem pudrem, przybrać z wierzchu owocami i bitą śmietanką z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.