akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bomba malinowo- czekoladowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pięknie się prezentuję i smakuję. Przepis na tą bombę podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki, troszkę go zmodyfikowałam :) Zamiast truskawkowej zrobiłam malinową. Serdecznie polecam!

Bomba malinowo- czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bomba malinowo- czekoladowa

 

  • Ciasto czekoladowe:
  • 4 jajka duże
  • 100g. cukru
  • 100g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 50g. gorzkiej czekolady posiekanej/startej

 

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 1 łyżka masła
  • 1 gorzka czekolada
  • 50ml. mleka

 

  • Dodatkowo:
  • okrągłe/podłużne biszkopty
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bomba malinowo- czekoladowa
1. Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i startą czekoladę, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przełożyć do blaszki 34x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Po wystudzeniu podzielić na kilka części i wyłożyć nim miskę wyłożoną folią aluminiową (wymiary miski: śr.22cm, wys.10cm) 2. Mus malinowy: Maliny, sok i cukier podgrzać, zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, dać do musu i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej mus i wszystko zmiksować. Masę przełożyć na ciasto czekoladowe. Na masie poukładać biszkopty. Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. 3. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce, wymieszać do połączenia się składników. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. 4. Schłodzoną bombę wyjąć z lodówki, odwrócić miską do góry i ściągnąć folię i tą miskę. Ciasto posmarować polewą. Udekorować malinami. Schłodzić do zastygnięcia polewy. Smacznego!
Bomba malinowo- czekoladowa
Wykładanie ciasta czekoladowego do miski z folią.
Bomba malinowo- czekoladowa
Wyłożenie musu malinowego na ciasto czekoladowe.
Bomba malinowo- czekoladowa
Ułożenie biszkoptów na musie malinowym.
Bomba malinowo- czekoladowa
Wykłądanie polewy na schłodzoną bombę czekoladowo-malinową.