Sposób przygotowania:
Bomba malinowo- czekoladowa
1. Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i startą czekoladę, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przełożyć do blaszki 34x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Po wystudzeniu podzielić na kilka części i wyłożyć nim miskę wyłożoną folią aluminiową (wymiary miski: śr.22cm, wys.10cm) 2. Mus malinowy: Maliny, sok i cukier podgrzać, zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, dać do musu i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej mus i wszystko zmiksować. Masę przełożyć na ciasto czekoladowe. Na masie poukładać biszkopty. Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. 3. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce, wymieszać do połączenia się składników. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. 4. Schłodzoną bombę wyjąć z lodówki, odwrócić miską do góry i ściągnąć folię i tą miskę. Ciasto posmarować polewą. Udekorować malinami. Schłodzić do zastygnięcia polewy. Smacznego!
marietta